Agera, Säg ifrån och Var kritisk

Källkritisk, bitchig och självsäker? Negativ klang kanske, men det är så mycket mer för mig. Om man är bitchig på rätt sätt är det något positivt. Att vara självsäker, frammåt och våga säga ifrån som tjej kan låta som man är världens bitch...

Agera - När du tycker någonting är fel säg ifrån. Var öppen med det du har som kritik för det du har sett. Gör någonting för att motarbeta det du tycket är fel, stå inte på samma ställa och gräm dig över det du tycker är fel. Gör du ingenting åt det, får du faktiskt skylla dig själv. Våga få andra att säga ifrån mot saker som är fel, du lär inte vara ensam om att tycka den saken du ställer dig emot.

Säg ifrån -
När någon trycker ner dig och får dig att känna dig mindre, kanske inte ha rätt till att ha de åsikter du har. Säg vad du tycker och försök förklara varför du ställer dig som du gör i en fråga, vill dem inte lyssna strunt i dem och gå därifrån. Accepterar de inte din åsikt är de inte värda att lägga tid på; det är skillnad mellan att respektera och inte acceptera din åsikt. Det kan vara en väldigt skör linje men det är viktigt att ha det i åtanke så att du inte skärmar av de som faktiskt har respekt för dig och bryr sig om dig.  Det är inte fel att ha olika åsikter.

Var kritisk - Om det är något som du inte känns riktigt korrekt eller det är någonting som låter orimmligt, försök vara kritisk. Det är faktiskt inte alltid som det ser ut, ifrågasätt och kolla upp fakta från olika håll. Det är viktigt att inte döma om man inte är säker på att något stämmer. När du läser svallertidningar, om någon har sagt något som verkar orimligt eller om du läser något i böcker, tidningar och nätet är det viktigt att läsa texten kritiskt, det är inte alltid rätt för att någon har skrivit ner det. Är idealen du ser varje dag rimliga, det gäller att ha koll på läget och inte låta andra bestämma vad som är rätt och fel för just dig, vi alla är olika!

Det kan uppfattas som bitchigt att säga ifrån och inte köpa allt med hull och hår. Eller att våga ha sina egna åsikter, då är det viktigt att våga lita på sig själv och inse att det inte alltid är fel att uppfattas som lite bitchig, menar alltså inte att man ska ifråga sätta allt och inte våga erkänna att man har fel; men ibland måste man våga stå på sig. Vilket faktiskt inte alltid är lätt i alla lägen men det är inte rätt att folk kör över dig om du vet att du faktiskt ibland vet bättre trots att du är yngre, tjej eller har en lägre position på jobbet/skolan. Det måste vara en balans i det hela.

Take care

Next up on the blog: 100319

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0